Skip to content
Bel direct 077-3983000

Een goede scheiding is beter dan een slecht huwelijk. Voor uzelf, maar zeker ook voor uw kinderen. Een van de belangrijkste momenten om ervoor te zorgen dat uw kinderen op de juiste manier met de scheiding (kunnen) omgaan, is het gesprek waarin u voor het eerst uw kinderen vertelt dat u uit elkaar gaat. Dit gesprek, ook wel “het paraplugesprek” genoemd, is van onschatbare waarde voor de toekomst.

Op het moment dat wij van het Familierechthuis voor het eerst met onze cliënten spreken, zijn de kinderen vaak al op de hoogte van de aanstaande scheiding. Helaas zijn de omstandigheden voor deze informatie niet altijd optimaal geweest. Daarom geven wij u graag alvast via onze website tips voor het paraplugesprek: hoe vertelt u het uw kinderen dat u uit elkaar gaat?


10 dingen die u WEL moet doen als u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden:

1. Vertel het samen

Het zijn uw beider kinderen. Vertel als gelijkwaardige ouders aan uw kinderen dat u uit elkaar gaat.

2. Maak er tijd voor vrij

Plan het in en neem er de tijd voor. Als u het nieuws tussen neus en lippen door vertelt, krijgen uw kinderen geen goed beeld van de gevolgen. Uw kinderen hebben bovendien tijd nodig om de boodschap te verwerken, dus praat bij voorkeur met uw kinderen voordat de scheiding daadwerkelijk plaatsvindt.

3. Houd de schuld bij uzelf

U en uw partner gaan uit elkaar. Dat is uw beslissing. Het is belangrijk de kinderen duidelijk te maken dat zij hier geen schuld aan hebben en dit nooit hadden kunnen voorkomen door iets anders te zeggen, denken of voelen.

4. Kies een geschikt moment

Probeer een geschikt moment te kiezen waarop uw kinderen emotioneel zo stabiel mogelijk zijn. Liever niet in een drukke (toets)week, maar bijvoorbeeld aan het begin van het weekend zodat u kunt zien wat de boodschap teweeg brengt.

5. Vertel het in de eigen omgeving

Vertel dat u uit elkaar gaat op een plek die uw kinderen goed kennen en waar ze zich op hun gemak voelen.

6. Stem het verhaal vooraf af

Door vooraf samen te bespreken wat u uw kinderen gaat vertellen, blijft het voor de kinderen helder ondanks dat het emotioneel is. Het is ook belangrijk dat u vertelt wat in grote lijnen de reden van de scheiding is.

7. Vertel wat er gaat gebeuren

Uit elkaar gaan heeft naast emotionele ook praktische gevolgen. Door de vervolgstappen te vertellen en duidelijk te maken wat er gaat gebeuren op de lange termijn, houdt u onzekerheid weg bij uw kinderen.

8. Gebruik de wij-vorm

U gaat samen uit elkaar, breng het nieuws dan ook samen onder woorden. De wij-vorm is belangrijk in dit verhaal.

9. Blijf samen ouders

Het is belangrijk te benadrukken dat u wel samen ouders blijft. U gaat als partners scheiden, maar u scheidt niet als ouders van uw kinderen. Kinderen moeten goed weten dat u ondanks de scheiding samen één lijn blijft trekken.

10. Houd uw emoties onder controle

Voorkom dat u bij uw kinderen gaat uithuilen. Kinderen mogen best weten dat u verdrietig bent, maar bespreek uw emoties op een ander moment met volwassenen.

5 dingen die u vooral NIET moet doen als u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden:

1. Ruzie maken

Dit gesprek is een belangrijk moment in het leven uw kinderen. Samen ruzie maken moet u hierbij hoe dan ook voorkomen. Blijf respectvol naar elkaar.

2. De ander de schuld geven

Waar twee mensen scheiden, hebben twee mensen schuld. Ook als dat in uw ogen anders is, moet dit niet het probleem van uw kinderen worden.

3. De slachtofferrol aannemen

Om uw kinderen zo goed mogelijk in te lichten, is het belangrijk dat u niet in de rol van slachtoffer kruipt. U blijft in dit moeilijke gesprek gelijkwaardig, ook als u het gevoel heeft dat u iets is aangedaan.

4. Kinderen laten kiezen

U blijft ouders van uw kinderen. Uw kinderen hoeven niet te kiezen voor een van beide ouders, en al zeker niet op het moment dat u vertelt dat u uit elkaar gaat. Moet er vanwege praktische of emotionele aspecten wél gekozen worden, dan altijd op een later moment als uw kinderen dit nieuws op een goede manier verwerkt hebben.

5. Uw schuld afkopen

Als u zich schuldig voelt over de scheiding of dat uw kinderen hierdoor verdriet hebben, is het belangrijk dat u dit niet afkoopt door ze meer te verwennen of toe te staan.

Andere aspecten bij scheiden

Uiteraard komen er nog veel meer aspecten kijken bij het uit elkaar gaan als u kinderen heeft.

De deur staat voor u open

Zit u met vragen, aarzel dan niet om met Het Familierechthuis te bellen (077-3983000) of te e-mailen naar info@familierechthuis.nl. U kunt bovendien iedere maandag van 17.00 tot 18.00 uur zonder afspraak binnenlopen bij ons kantoor in Horst, Limburg. De deur staat voor u open!

Back To Top