Vergoedingsvorderingen in vogelvlucht
Het begrip ‘vergoedingsvordering’ komt u misschien niet bekend voor, maar het kan van grote waarde zijn voor partners (gehuwd of met een geregistreerd partnerschap) die hun vermogenszaken goed willen regelen en begrijpen. 🫱🏻🫲🏽💰
Wat is een vergoedingsvordering? 🤔
Een vergoedingsvordering kan ontstaan als u uit uw privévermogen (mee)betaalt aan een goed dat behoort tot het privévermogen van uw partner, dan wel tot het gezamenlijke vermogen van u beiden. U behoudt dan in privé recht op vergoeding van die investering.
Toepassing in diverse situaties 🏠🧑🏼🎨
Er ontstaat een vergoedingsvordering als u met uw eigen vermogen bijdraagt aan de aankoop van een goed, dat tot het privévermogen hoort van uw partner, zoals een woning of een auto. Ook kan een vergoedingsvordering ontstaan als u een gezamenlijke woning heeft en u bijvoorbeeld de renovatie van deze woning financiert vanuit uw privémiddelen, of met uw privémiddelen aflost op de hypotheekschuld.
Onderneming 🏢👷🏽
Het ontstaan van een vergoedingsvordering is ook van toepassing wanneer u bijdraagt aan een goed dat tot het ondernemingsvermogen van uw partner gaat behoren.
Huwelijksgoederenregime 💍
Een vergoedingsvordering komt het meest voor bij een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) op huwelijkse voorwaarden. Tegenwoordig speelt het echter ook een belangrijke rol in huwelijken of geregistreerd partnerschappen waarin er géén voorwaarden zijn opgemaakt, in verband met de thans geldende beperkte gemeenschap van goederen. Dat laatste is namelijk het wettelijk uitgangspunt bij huwelijken of geregistreerd partnerschappen gesloten na 1 januari 2018. Ook bij een beperkte gemeenschap van goederen is er immers regelmatig sprake van privévermogen naast het gezamenlijke vermogen.
Een vergoedingsvordering kan tot slot ook ontstaan bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap in algehele gemeenschap van goederen. Een dergelijke vordering ontstaat dan als u een schenking of erfenis heeft ontvangen onder de uitsluitingsclausule en dit vermogen in gemeenschappelijk eigendom investeert. Deze schenking of erfenis behoort dan immers tot het privévermogen en niet tot de (gezamenlijke) gemeenschap van goederen.
Kortom.. 📂📄
Vergoedingsrechten zijn een waardevol instrument om uw vermogensrechten te waarborgen. Het is van belang om een goede administratie bij te houden van uw investeringen uit privévermogen, zodat u kunt aantonen welke vergoedingsvorderingen u heeft. Het ontstaan van vergoedingsvorderingen is voor gehuwden en geregistreerd partners in de wet geregeld. Voor samenwoners geldt die wetgeving niet één op één, waarover in een latere post meer.
Kent u iemand voor wie deze informatie van belang kan zijn? Deel dan deze post! 👍🏼📬 Bij vragen kunt u ook altijd vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor.
#huwelijk #geregistreerdpartnerschap #HetFamilierechthuis #gemeenschapvangoederen #huwelijksevoorwaarden #partnerschapsvoorwaarden #vergoedingsvordering #woning #privévermogen #financiën #vermogen #beperktegemeenschapvangoederen #schenking #huwelijksgoederenregime