Skip to content
Bel direct 077-3983000

De introductie van een dubbele achternaam voor kinderen

“Je achternaam is een onderdeel van de identiteit. Je naam zegt iets over je familie, je geschiedenis en de personen bij wie je hoort. Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid van ouders. Zij kunnen hiermee allebei hun band met het kind ook in de naam tot uitdrukking brengen”, aldus minister Weerwind van Rechtsbescherming.

De nieuwe wet maakt het mogelijk dat ouders een dubbele achternaam kunnen geven aan hun kinderen. Kinderen kunnen hierdoor binnenkort de achternamen van beide ouders dragen. De nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2024. Ouders kunnen van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken als hun eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam geldt vervolgens voor al hun volgende kinderen.

In de wet is daarnaast een overgangsregeling opgenomen. Is hun oudste kind geboren op of na 1 januari 2016, dan kunnen ouders alsnog voor een dubbele achternaam kiezen. Vanaf 1 januari 2024 hebben zij één jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen. Overweegt u om deze keuze te maken, wacht daar dan niet te lang mee.

Mocht u vragen hebben over een naamwijziging, of wenst u meer informatie te verkrijgen over het geven van een dubbele achternaam aan uw kind, dan kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor. Wij helpen u graag. 

Bron: Rijksoverheid.

#nieuwewet #dubbeleachternaam #hetfamilierechthuis #advocaat  #gecombineerdegeslachtsnaam #introductie

Back To Top