Het gebruik van de achternaam van de (ex-)partner
Bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap heeft u de keuze om alleen uw familienaam (uw eigen achternaam) weer te gaan gebruiken.
Wat uw wellicht nog niet wist, is dat het ook mogelijk is om de achternaam van uw ex-partner te blijven gebruiken. Uw (ex-)partner hoeft hiervoor geen toestemming te geven, maar kan wel bezwaar maken.
Het dragen van de achternaam van uw (ex-)partner kan echter alleen verboden worden door de rechter indien hier een gegronde reden voor is. Zo kan de rechter het dragen van de achternaam niet verbieden wanneer u samen één of meerdere kinderen heeft en deze kinderen tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn geboren óf wanneer u deze kinderen heeft erkend.
U mag de achternaam van uw (ex-)partner overigens niet meer dragen op het moment dat u opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Tevens mag er geen misbruik worden gemaakt van het naamrecht van de ander.
Wanneer het dragen van slechts de eigen naam na scheiding toch de voorkeur heeft, kunt u dit bij uw gemeente (afdeling Burgerzaken) kenbaar maken. Zij passen de naam voor u aan in de Basis Registratie Personen. Indien u dit niet doet, dan blijft alles onveranderd.
De gemeente geeft deze verandering door aan andere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en pensioenfondsen. Als u wilt dat ook andere organisaties zoals banken, verzekeraars en bijvoorbeeld uw werkgever deze wijziging verwerken, dan dient u hen hier zelf van op de hoogte stellen. Het is daarbij helemaal aan uzelf op welk moment u om deze naamswijziging verzoekt. U hoeft niet te wachten tot de inschrijving van de echtscheiding. Indien u wel wacht tot dit moment, dan neemt de gemeente hierover wellicht zelf contact met u op.